Ahad, 5 Disember 2010

SOALAN PENDIDIKAN SENI VISUAL 2611/2 (SENI HALUS)

1. Anda sedang menyaksikan satu perlawanan bola sepak di padang sekolah. Lukis dari jarak dekat aksi beberapa pemain bola sepak dengan memberi penekanan kepada bentuk figura.

2. Anda telah melawat ke kedai ikan hiasan. Anda terpikat dengan kecantikan warna, bentuk dan aksi seekor ikan laga dalam sebuah balang kaca. Gambarkan aksi ikan laga dari jarak dekat dengan memberi penekanan kepada bentuk, warna, jalinan dan pergerakan.

3. Di sebuah gerai kelihatan seorang penjual sedang membetulkan susunan papan tanda harga bagi barang jualannya yang terdiri daripada pelbagai jenis ikan, udang dan sotong. Gambarkan situasi ini dengan memberi penekanan kepada bentuk dan jalinan.

4. Dalam sebuah hutan kelihatan seekor haiwan aneh sedang bertindak dengan cemas untuk melepaskan diri daripada cengkaman tumbuh-tumbuhan ganjil. Lukis situasi ini mengikut imahinagi anda dengan menitikberatkan bentuk, warna dan aksi.

5. Di atas sebuah meja solek kelihatan minyak wangi, bedak, gincu, minyak rambut, sikat dan barang lain yang digunakan untuk perhiasan diri. Lukis barabg-barang perhiasan diri tersebut dengan memberi penekanan kepada bentuk, jalinan dan ruang.

6. Pada suatu pagi yang cerah, anda sedang berjalan di sebatang lorong yang kecil. Di kiri dan kanan lorong tersebut terdapat pokok-pokok pelbagai bentuk dan saiz. Di celah-celah pokok tersebut terdapat pancaran cahaya matahari. Lukis suasana tersebut dengan memberi penekanan kepada unsur jalinan, ruang, warna dan pencahayaan.

1 ulasan:

choco_cc berkata...

di atas sebuah meja kelihatan minyak wangi,bedak,gincu,minyak rambut,sikat dan barangan lain yang digunakan untuk perhiasan diri.

Catat Ulasan